День української писемності та мови –

державне свято

Це свято щороку відзначається в Україні 9 листопада. Україна, вшановуючи преподобного Нестора-літописця, вважає його послідовником видатних творців слов’янської писемності Мефодія і Кирила, називає його основоположником письмової української мови, історії, талановитим літератором.

         А в давнину з 9 листопада батьки віддавали дітей в школу (після закінчення осінніх робіт на полі), потім йшли до церкви, ставили свічку перед образом Нестора-літописця і молилися, щоб допоміг дитині в навчанні. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Бо “користь від цього велика” і “Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду”.

         Нестор Літописець народився у 1056 р. в м. Києві. У 17-річному віці прийшов до Києво-Печерської лаври, був сумлінним у всіх чернечих чеснотах: дотриманні чистоти тілесної і духовної, у добровільній бідності, глибокому смиренні та покорі, безперервній молитві…   Головним послухом преподобного Нестора  у монастирі стала книжна справа.

         У той час необхідність у книгах для молодої християнської держави була велика, а вмілих переписувачів було мало (і сам процес створення книги був довгим – книги писали уставом, тобто великими буквами, кожна –  у вигляді малюнка, на пергаменті).  Преподобний Нестор виконував велетенську роботу: відвідував монастирі в пошуках літописних зводів, хронік, збірників, записував розповіді боярів, торговців, подорожніх…

         У День української писемності та мови за традицією:

  • Покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю;
  • Відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • Заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • Стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

 

Хомик Т.С.,

методистка