24 листопада на платформі zoom відбувся міжобласний захід, присвячений вшануванню постаті М. Лемика – учасника українського визвольного руху, члена ОУН, який у жовтні 1933 р. в знак протесту проти Голодомору в Україні виконав атентат на співробітника ГПУ у радянському консульстві Львова. У ньому взяли участь представники Запорізької, Львівської та Полтавської областей.

         Вітальне слово виголосив директор департаменту освіти та науки Львіської ОДА Олег Паска, який поділився враженнями від книги Т. Шаха про М. Лемика та наголосив, що доля приклад героя зобовязує усіх нас будувати наше майбутнє так, щоб нам за нього не було соромно.

         Олена Вікторівна, представниця Запоріжжя зазначила, що важливість такого заходу є безперечною, адже усі ми розуміємо, що не знаючи історії, у нас немає майбутнього.

         Своїми думками щодо ролі М. Лемика в історії української визвольної боротьби висловився автор монографії, заслужений вчитель України Тарас Шах, адже у своїй книзі він оприлюднив сторінки нашої трагічної історії, які довгі роки були заховані у спецархівах КГБ. Він коротко ознайомив присутніх з біографією Миколи Лемика а також наголосив на важливості розуміння сучасною молоддю його сміливого вчинку.

         Наступна частина зустрічі проводилась у форматі інтерактивної вікторини між командами старшокласників, представників трьох областей, які виявляли свої знання з життя та діяльності М. Лемика.

Попри технічні недоліки, зустріч завершилась на позитивній ноті, адже у змаганні перемогла дружба. Цей захід виявив інтерес серед учнівської молоді до вивчення забутих та малознаних сторінок нашої спільної історії.

 

 

Нестерович М.М., Хомик Т.С.,

методистки КЗ ЛОР «Львівська МАНУМ»