???? Здраво, Сербія!
Днями 44 учні закладів загальної середньої освіти Львова, Дрогобицького ліцею та Сокальської дитячо-спортивної школи повернулися з поїздки в сонячну Сербію. Серед учасників поїздки також і молодша генерація учнів Львівська обласна Мала академія наук, які активно проявили себе у громадському житті, конкурсах, олімпіадах та роботі різних гуртків.
Літній табір в м. Баня Ковиляча організували та профінансували Національна Рада української меншини в Сербії та уряд Сербії. Метою поїздки було оздоровити дітей, відволікти від тривог, які щодня їх турбують, та налаштувати на новий навчальний рік.
Упродовж 12 днів учні знайомилися з непростою історією Сербії, зустрічалися з українською діаспорою, відвідали село Тиршч, де народився реформатор сербського алфавіту Вук Караджич, оглянули мури Петроварадинської фортеці в м. Новий Сад, побували на місці археологічних розкопок античного міста Сірмій, в якому народилися 6 римських імператорів, в м. Сремска Мітровіца.
Неабияку увагу приїзду української делегації приділило Посольство України в Сербії і Міністерство молоді і спорту Сербії. Посол України Толкач Володимир Сергійович двічі зустрічався з українськими школярами. Учасники табору отримали подарунки від Міністерства молоді і спорту Сербії
Відгуки батьків та дітей свідчать, що ця поїздка залишила приємні враження, новий досвід, багато знань про історію та культуру іншої країни. Діти навіть частково вивчили сербську мову.
Чудова природа Сербії, доброзичлива атмосфера, купання в річці Дріна, танці, співи під акордеон, спілкування, насичена програма – це все, що залишиться в пам‘яті дітлахів назавжди! І гасло «Ні кроку назад, Ні слова образи. А тільки вперед. І тільки всі разом!» А ще дві пісні – українська «Ой у лузі червона калина» і сербська «Тамо далеко», як два дипломатичні містки, які єднають українців і сербів.