З метою популяризації науково-дослідницької творчості 7 вересня 2022 року відбувся науково-пізнавальний захід для старшокласників, ініційований та організований педагогами КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» за підтримки Департаменту освіти і науки ЛОДА, Управління освіти м.Львова, ЛНУ імені Івана Франка, НУ «Львівська політехніка», Tech StartUp School.
Відвідувачі мали можливість взяти участь у майстер-класах нарізних тематичних площадках та спробувати себе у ролі дослідників.
Значна частина експериментів проводилась за допомогою наукових експонатів Мобільної наукової лабораторії.
Учні, яких цікавлять науки про Землю мали можливість ознайомитися з унікальною колекцією мінералів. З допомогою шкали Мооса школярі визначали відносну твердість мінералів, у реальному часі моніторили природні явища та процеси з допомогою супутникових знімків. Учні переконалися – досліджувати нашу планету цікаво та захоплююче!
Учні відділення комп’ютерних наук тренували пам’ять, вивчали функції random, складали алгоритми та розглядали 3D моделі архітектурних пам’яток Львова.
Юні техніки дізнались як працює 3D принтер, як запрограмувати Arduino та що таке БПЛА.
На площадці бізнес-школи «Yak» проводилися інтерактивні ігри для старшокласників з відгадування логотипів і слоганів відомих фірм,
демонструванням логотипу міста Львова як туристичного центру. Було цікавоі пізнавально, учні ставили питання, з’ясовували як буде відбуватись навчання тощо.
Зацікавлені у біології розглядали мікропрепарати та культури мікроорганізмів під мікроскопом, оглядали муляж людини та вивчали розташування внутрішніх органів. Також складали пазли, використовуючи
окуляри (метод «перевернуте око»), знайомилися з пристроєм «Зоотроп», щоб зрозуміти, що таке зорові ілюзії.
Учні відділення математики досліджували феномен петлі Мебіуса, з’ясовували, як можна використовувати Гаусовий розподіл і його
важливість у шкільному оцінюванні та застосування для визначення порогового балу ЗНО.
Юні дослідники, учні 5-7 класів, які обирали для себе навчання у Дитячому університеті, дізнавались, чому в бджіл шестикутні соти, взяли участь у змаганні роботів, мали можливість провести хімічні досліди та вивчали будову людини.
Під час літературної майстерки учасники працювали над грою«Що? Де? Коли?» на мовно-літературну тематику, виконували завдання налогіку та уважність, ознайомлювались з цікавими фактами біографії українських письменників.
Окремо було проведено майстер-клас з арт-терапії. Зокрема, діти робили вправу-подорож у своє місто, візуалізували його, а згодом зображували його на папері. Це дозволило відрефлексувати власні емоції,
зануритись у себе і відпочити.
….
Усі майстерки відбувались за участі науковців ЛНУ імені Івана Франка, НУ «Львівська політехніка» та керівників гуртків.
До заходу долучились понад 300 учнів та педагогів Львівщини.
Дякуємо усім за співпрацю та позитивний, з користю проведений час.
А хто не зміг потрапити на Наукове шоу «Поринь у світ науки» – не засмучуйтесь. Буде ще ???? . Чекаємо Вас 14 вересня о 15.00, вул. Січових Стрільців 7.
До зустрічі!