19-21 березня 2021 року відбувся обласний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Львівської обласної Малої академії наук. Цьогоріч учасниками обласного етапу конкурсу стали 242 учні закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Традиційно конкурсанти презентували свої доробки у 12 наукових відділеннях та 61 секції. Курували дослідницькими проєктами манівців 185 науковців та педагогічних працівників.

У зверненні до учасників конкурсу Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник, наголосив, що саме учні та випускники МАН є однією з тих рушійних сил, які генерують позитивні зміни у нашому суспільстві.

«Мала академія наук України уже не одне десятиліття є осередком формування наукового поповнення інтелектуального потенціалу України. Мала академія – це не просто місце, де старшокласники отримують новітні знання, а й  середовище, де молода людина формує своє вміння до творчої самостійної роботи. Тому природно, що серед студентів Львівського університету колишні члени Малої академії наук є одними з найактивніших та найуспішніших», – наголосив Володимир Мельник і запевнив, що Мала академія наук і надалі в особі Львівського університету матиме гідного партнера для того, аби кожна молода людина у майбутньому могла стати студентом ЛНУ ім. Івана Франка.

21 березня 2021 року було оголошено підсумки ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Зважаючи на карантинні обмеження, оголошення результатів відбувалося в онлайн-режимі.

Учасників заходу привітав віцепрезидент Малої академії наук, проректор з наукової роботи Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Роман Гладишевський. Звертаючись до конкурсантів, Роман Євгенович сказав: «Вітаю Вас в цей особливий день, коли ми підбиваємо підсумки конкурсу-захисту, який став кульмінацією Вашого першого наукового дослідження. Сподіваюся, що процес наукового пошуку став для Вас незабутнім досвідом, Ви мали змогу переконатися, що наука цікава та захоплива». Проректор наголосив, що «кожен учасник конкурсу проявив наполегливість, цілеспрямованість та інтелект, тому переможених сьогодні немає, а здобутий досвід стане фундаментом для подальших професійних звершень». Підкреслюючи важливість співпраці Львівського університету та Малої академії наук, Роман Євгенович зазначив: «Львівський національний університет імені Івана Франка, який цьогоріч святкує 360-річчя з часу заснування, пишається тим, що бере активну участь у діяльності Львівської обласної Малої академії наук. Нам важливо супроводжувати Вас, слухачі академії, на початку шляху пізнання, щоб згодом передати естафету розвитку української і світової науки».

З вітальними словом перед учасниками заходу вступив випускник Львівської обласної Малої академії наук, член журі цьогорічного конкурсу у відділенні історії, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Кметь. «Виступати на такому заході для мене особисто надзвичайно приємно і надзвичайно почесно. Мені особливо приємно згадати, що я мав нагоду брати участь у першому Всеукраїнському конкурсі наукових робіт Малої академії наук тоді, у ті далекі часи. І власне маю добру нагоду виростати і формуватися разом з малими академіками, залишатися малим академіком і спостерігати, як розвивається наша історична наука саме через призму Малої академії наук», – зазначив Василь Кметь.

Голова журі відділення технічних наук, директор Інформаційно-культурного центру Митрополита Андрея Шептицького, проректор з наукової роботи Українського католицького університету Олег Яськів подякував учасникам конкурсу за гарні науково-дослідницькі проєкти. «Ми не тільки вчимо Вас, не тільки даємо поради, є Вашими керівниками чи суддями, а й не в останню чергу отримуємо від Вас велику енергію оптимізму, велику надію на те, що наша українська наука буде розвиватися», – наголосив Олег Яськів.

Переможниця третього етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у 2014 році, аспірантка кафедри мікробіології Львівського національного університету імені Івана Франка Соломія Комплікевич також привітала учасників конкурсу: «Ви отримали колосальний досвід та знання. Написання наукової роботи – це непросте завдання, яке вимагає зусиль, наполегливої праці та сили не піддатися труднощам, а здійснити почате. Цей конкурс та підготовка до нього дали змогу Вам спробувати себе у ролі науковця, що, я впевнена, вплине на подальший вибір Вашої майбутньої професії».

Підсумовуючи, директорка Львівської обласної Малої академії наук Іванна Бородчук подякувала усім, хто долучився до організації конкурсу. «Завершився ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Завершилося одне з найбільших інтелектуальних змагань серед учнівської молоді, яке відбувається у Львівській області. Ми з Вами змогли разом зробити все, щоб цей конкурс, який проходив у незвичних для нас умовах, у незвичному форматі, зі змінами у правилах проведення, відбувся успішно. Це завдяки Вам. Завдяки Вашим цікавим оригінальним роботам, глибоким дослідженням, які Ви подали на конкурс», – зазначила Іванна Антонівна, побажавши манівцям «завжди вірити в себе, вірити у свої сили, іти до поставленої мети і ніколи не опускати рук».

Отож, відповідно до результатів ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт членів Львівської обласної Малої академії наук учнівської молоді, переможцями конкурсу стали:

  • Відділення літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства:

І місце – Суровик Христина (секція української літератури), Максимів Олеся (секція фольклористики), Козійчук Богдан (секція мистецтвознавства).

ІІ місце – Пісня Наталія, Бик Ірина, Іванець Катерина.

ІІІ місце – Бутинська Поліна, Левус Любомир, Чепелюк Марія.

  • Відділення мовознавства:

І місце – Шумлянська Дарина (секція української мови), Цмоканич Софія (секція англійської мови), Корольчук Владислава (секція польської мови), Третяк Софія (секція німецької мови).

ІІ місце – Шульц Наталія, Вовк Марта, Лєпьохіна Діана, Сайко Христина, Денисенко Софія, Равлюк Адріана.

ІІІ місце – Михалюк Ірина, Красницька Анжеліка, Токар Вікторія, Лісоцька Христина, Гац Анна, Чорний Максим.

  • Відділення історії:

І місце – Лялюк Остап (секція історії України), Демків Остап (секція всесвітньої історії), Симко Вікторія (секція археології), Рогоцька Еліза (секція історичного краєзнавства), Симко Вікторія (секція етнології).

ІІ місце – Трущак Анастасія, Погорілов Андрій.

ІІІ місце – Ганжала Катерина, Михайлевич Романа, Мусієнко Оксана, Бабанов Роман, Балабанська Анастасія, Павлик Богдан, Ткач Анастасія.

  • Відділення філософії та суспільствознавства:

І місце – Лопатка Олена (секція філософії), Алфавіцька Марта (секція соціології), Кравчук Яна (секція теології, історії релігії та релігієзнавства), Чорній Софія (секція правознавства), Вірт Анастасія (секція журналістики), Мицавка Вікторія (секція педагогіки).

ІІ місце – Костюніна Анастасія, Рязанцева Катерина, Кириченко Вікторія.

ІІІ місце – Будзінська Вікторія, Цюзик Дмитро, Мельник Софія.

  • Відділення наук про Землю:

І місце – Расяк Ілля (секція географії та ландшафтознавства),  Гадомська Анастасія (секція геології, геохімії та мінералогії), Шишканинець Тетяна (секція кліматології та метеорології), Білецька Катерина (секція гідрології).

ІІ місце –  Лялюк Остап, Сербан Ярина.

ІІІ місце – Матвіїв Яна

  • Відділення математики:

І місце – Пачковська Христина (секція математики), Рижок Соломія (секція прикладної математики), Карпа Богдан (секція математичного моделювання).

ІІ місце – Бенько Марта.

  • Відділення фізики та астрономії:

І місце – Дума Данило (секція теоретичної фізики), Веліховський Андрій – секція експериментальної фізики, Веретільник Анастасія – секція аерофізики та космічних досліджень.

ІІ місце – Шаклеін Олег.

  • Відділення економіки:

І місце – Щептева Катерина (секція економічної теорії та історії економічної думки), Мицавка Вікторія (секція мікроекономіки та макроекономіки), Попова Олена (секція фінансів, грошового обігу і кредиту).

ІІ місце – Франкевич Олександра, Горбаль Юлія, Бик Ірина.

  • Відділення комп’ютерних наук:

І місце – Чайка Богдан (секція комп’ютерних систем та мереж), Шаклеін Олег (секція кібербезпеки), Іванків Олег (секція технологій програмування), Винницька Софія (секція інформаційних систем, баз даних та систем штучного інтелекту), Кіндій Віталій (секція Internet-технологій та WEB дизайну), Омельчук Олег (секція мультимедійних систем, навчальних та ігрових програм).

ІІ місце – Колток Богдан, Возняк Андрій, Паньків Віталій, Манько Микола.

ІІІ місце – Думайло Володимир.

  • Відділення технічних наук:

І місце – Думайло Володимир (секція технологічних процесів та перспективних технологій), Веліховський Андрій (секція електроніки та приладобудування), Шаклеін Олег (секція матеріалознавства), Леончук Олег  (секція авіа та ракетобудування, машинобудування та робототехніки), Колток Богдан (секція інформаційно-телекомунікаційних систем та технологій), Дем’янова Поліна (секція екологічно безпечних технологій та ресурсозбереження), Сагайдак Юрій (секція науково-технічної творчості та винахідництва).

ІІ місце – Винницька Софія, Іванків Олег, Левків Ольга.

  • Відділення хімії та біології:

І місце – Гресько Зорян (секція загальної біології), Толстих Юлія (секція біології людини), Крохмальна Тетяна (секція ботаніки), Шоломинський Віктор (секція зоології), Суховерська Ольга (секція медицини), Зелений Іван (секція валеології), Фіткалюк Анна (секція психології), Сизоненко Софія (секція хімії).

ІІ місце – Кашуба Христина, Гудима Ірина, Олійник Анастасія, Зелений Іван, Малинич Ярослав, Сарабун Анна, Казимира Христина, Перець Каріна.

ІІІ місце – Антонюк Олена, Суховерська Ольга, Левків Ольга, Климко Олександр, Черепущак Вікторія, Стародуб Софія.

  • Відділення екології та аграрних наук:

І місце – Михнич Адріан (секція екології),  Пісоцька Юлія (секція охорони довкілля та раціонального природокористування), Мороз Софія (секція агрономії), Уралова Ольга (секція ветеринарії та зоотехнії), Макар Ірина (секція лісознавства).

ІІ місце – Курудз Соломія, Паньків Назарій, Шоломинський Віктор, Антонюк Давид.

ІІІ місце – Максимишин Роксоляна, Неділенко Олег, Левків Андрій, Венгрин Василина.

 

Щиро вітаємо усіх учасників та переможців конкурс,  бажаємо натхнення і великих звершень на шляху наукового пізнання!